نقد برسی و تحلیل جذاب انیمیشن موآنا
نقد برسی و تحلیل جذاب انیمیشن موآنا: انیمیشن موآنا مربوط به اقوام پُلی نِزی است؛ پُلینِزی نام گروهی از 1000 جزیره در اقیانوس آرام است. این جزایر بخشی از قاره اقیانوسیه بهشمار میآیند. جزایر پلینزی در مثلث پلینزی قرار گرفتهاند که یک گوشه آن هاوایی، گوشه دیگر نیوزیلند و دیگری جزیره ایستر است. مهمترین دستهجزایر پلینزی فیجی، ساموآ، تونگا و پلینزی فرانسه نام دارند.
نقد برسی و تحلیل جذاب انیمیشن موآنا
مائویی در بین اساطیر مناطق مختلف پولینزی، تفسیرهای متفاوتی دارد. اما مائویی در بین تونگانها، سه برادر بودند. یکی از برادر ها به دنبال یک قلاب ماهیگیری جادویی بود. مائویی در اساطیر هاوایی، یک قلاب ماهیگیری جادویی دارد که از استخوان گذشتگان ساخته شده است. مائویی با پرندگانی خاص که مردم فانی نمیتوانستند ببینند، ارتباط گرفت تا فن ایجاد آتش را یاد بگیرد.
همچنین سفر به جهان زیرین و برخورد با شیاطین، در اسطوره مائویی ترسیم شده است. درباره اسطوره مائویی گفته شده که بعضی خدایان یا نیمهخدایان پولینزی، همچون مائویی، تبدیل شونده(Shapeshifter) بودند. یعنی توانایی داشتند که به صورت حیوانی تبدیل شوند و شمایل یک حیوان را پیدا کنند.
بین اینکه مائویی یک خداست، نیمهخدا یا پهلوان، اختلاف است. در انیمیشن موآنا، دقیقا این قلاب ماهیگیری دیده میشود. مائویی تبدیلشونده است و با کمک قلاب جادوییاش، میتواند شکل حیوانی بگیرد. البته حیوانی که او به آن علاقه دارد، عقاب است. احتمالا عقاب به دلیل اینکه نماد معروف آمریکاست، انتخاب شده است.
در فرقههای شیطانگرا، منجی مؤنث کارکرد ویژهای داشته و نمادی از لیلیث است. در موآنا نیز بر خلاف انتظار ما، مائویی معجزه موسی را انجام نداده و جهان به وسیل? موآنا حفظ میشود. منجی مونث در فیلمهایی مثل ویچر و همچنین انیمیشن دلیر(Brave) نیز تکرار شده است که کاملا اشاره به همین اعتقاد شیطانی فرقهها دارد.
البته فمینیسم و زنگرایی فیلم که در سرپیچی موآنا از پدر و اتفاقا پیروزی موآنا علیرغم منع خانواده، نمود داشته است، کاملا بیانگر نگاه فمینیستی اثر است؛ اما دقت شود این فمینیسم کاملا با جادوگِرایی ترکیب شده است. یعنی در انیمیشن موآنا که همدلی فیلمساز با خدایان، تبلیغ شرک با محوریت جادو وجود دارد، فمینیسم نیز این پازل را کامل کرده و فیلم مبلغ منجی شیطانی مونث است. منجی مؤنث شیطانی تا جایی مهم است که مقالاتی با عنوان تأثیرگذاری لیلیث، شیطان مؤنث یهودی بر جنبش فمینیسم، نگاشته شده است.
لیلیث، از اساطیر یهودی است؛ یک شیطان مؤنث که سوار بر اژدها شده و دعوت کننده به نابودی و گناه و فحشاست. در فیلم، موآنا نماد لیلیث نیست. اما الگوی منجی مؤنث، یعنی همراهی این منجی با جادو و شرک، در فیلم رعایت شده است. در پایان انیمیشن نیز به لطف خدای اسطورهای(تفیتی) جهان رنگی تازه گرفته و قلاب مائویی نیز به وی بازمیگردد.
به صورت کلی در نقد موآنا ، انیمیشن موآنا همچون انیمیشن دلیر، مبلغ فمینیسم جادوگِرا و مشرکانه است. فیلمساز نیز به زیرکی اساطیر بِکر یک قوم را به نفع خویش مصادره کرده و علنا میگوید بازگشت به شرک و خدایانپرستی، با یک منجی مونث، راه چارهی جلوگیری از نابودی جهان و خرمی جزایر است.
در سکانسی از فیلم، مائویی به شوخی میگوید برای سفر به جهان زیرین، باید انسانی را قربانی کنیم! و بعد از چند ثانیه حرف خود را پس میگیرد. این قبحزدایی از اعمال غیر عقلی که در سریال وایکینگها نیز شاهدش هستیم، بایستی ما را به فکر وادارد.
به صورت کلی داستان موآنا، تحول او از سنت های خانوادگی و ارتجاع وی به اساطیر است. یعنی فیلم مبلغ پرستش و ارتباط با خدایان یا همان شیاطین است، چرا که خدایان اگر هم واقعیت داشته باشند، در واقع جنیانی بودند که با فریب دادن انسانها، خود را خدا معرفی کرده و مریدانی مهیا میکردند.